עיצוב בר קיימא הוא דבר חשוב, חלק מהותי מהשקפת עולם וגישה לחיים נכונים וידידותיים לכדור הארץ. בר קיימא, משמעו שימוש בחומרים קיימים, טבעיים, ממוחזרים וידידותיים לסביבה הקרובה בפרט, ולכדור הארץ בכלל. כמעצבת פנים טבעונית, הקשורה למהות ולמשמעות של אמא אדמה ותוצרותיה, החלטתי להקדיש קטגוריה נפרדת לעיצוב בר קיימא. הבית הזה באוסטרליה הוא דוגמה מצוינת להתחיל עמה.
כמו שילדים חולמים על מה יהיו כשיהיו גדולים (בעיניי העיסוק פחות חשוב מאשר מציאת המשמעות והאני האמיתי), כך לעתים אני חולמת על הבית שיהיה לי כשאהיה גדולה. איך הוא יראה, מה תהיה חלוקת החללים, מה יהיו החומרים מהם הבית יבנה? ואז ראיתי את הבית האקו פרינדלי, בר קיימא של טניה ופיטר בעיר פרת' במערב אוסטרליה. כי הרי לא רק הצורה של הבית חשובה, אלא גם החומר והמשמעות.
עיצוב בר קיימא למען עתיד טוב יותר
בר קיימא זו משמעות עם אג'נדה, השקפת עולם למען עתיד טוב יותר, מתוך דאגה לאיכות הסביבה ולבריאות האישית שלנו. חומרי בנייה לעתים מדיפים מתוכם חומרים רעילים, וזה לא רק בקירות הבית. גם עץ ממוחזר המשמש לרהיטים, וגם בדים עמידים בפני כתמים, משחררים חומרים רעילים במגע עמם, הידעתם?! בקרוב אכתוב בבלוג פוסט אינפורמטיבי על חשיבות השימוש בחומרים טבעיים בסביבה הביתית.
ובחזרה לטניה ופיטר, אשר הסיפור שלהם נשמע כמו פנטזיה אידיאולוגית. טניה היא יועצת לקיימות (בנייה ירוקה), ופיטר הוא מנהל בחברה מקומית לשיפוצים בפרת'. את השטח לבנייה בעיר, הם מצאו לאחר טיול של חודשיים באורוגוואי, ובחרו בו למרות שפיטר היה באמצע שיפוץ-שימור שנמשך כשנתיים לבית שרכשו בן 120 שנה. ההזדמנות הייתה מושלמת כי אחות של טניה, קלרה, בדיוק פתחה את הסטודיו שלה לתכנון אדריכלי.
ההחלטות בעיצוב בר קיימא
תהליך התכנון עם קלרה האחות האדריכלית היה יסודי וקפדני, כאשר הרעיון המוביל היה למקסם כמה שיותר את השטח המצומצם ולגרום לבית להרגיש מרווח וגדול. בית עם תכנית פתוחה, מרווח ועם שלושה חדרי שינה ושני חדרי רחצה, על שטח של כ-200 מ"ר.
התוצאה היא בית של שתי קומות, הכולל קומה גבוהה וקומת גלריה, עם מרפסת חיצונית מלאה בצמחייה ירוקה. בית בעיצוב בר קיימא, בבנייה אקולוגית, ובהשראת הטבע, דבר הבא לידי ביטוי גם בעיצוב הפנים ובבחירת חומרי הגמר.
בפוסט שהתפרסם לראשונה בבלוג האוסטרלי THE DESIGN FILES, טניה שיתפה בכך ש"אורח החיים שלנו והבחירות שלנו, הם לא רק כלפי עצמנו, אלא גם כלפי הסביבה. אם נבנה בתים שישפיעו פחות על הסביבה, מתוך מחשבה על כדור הארץ ומשאביו הקיימים, נוכל ליצור מרחבי מחיה יפים וטובים לבריאותינו, וגם לעשות משהו למען מצב האקלים. עבורנו, ביתנו מראה מה אפשרי וניתן לעשות".
החומרים מהם בנוי בית בר קיימא
הבטון החשוף הוא המוטיב הבולט בבית, ונוכח כמעט בכל החללים. בטון ממוחזר, כזה שנאסף מהריסות, נגרס, וניצוק מחדש. נדיר לראות בטון כה יפה ומעניין בטקסטורה המיוחדת שלו, בצבעים, בגרגירים ובבועיות אוויר המקנות לחומר תחושה אורגנית, ותורמות בכך לתחושה הטבעית בבית. יופי מיוחד שמגיע מעיצוב בר קיימא.
קירות לבנים, עשויים בריקים מפירוק משנות ה-60 של המאה הקודמת, מבית ישן בעיר. להבדיל מבתים בארץ, המחופים בריקים מפירוק מאירופה, ומשונעים לכאן באופן המנוגד לחלוטין לערכי הקיימות. גם רצפת העץ והחלונות הגיעו מפירוק של מבנה גדול, גם מאותה התקופה. הקירות נצבעו בצבעים ידידותיים לסביבה LOW VOC על בסיס מים, בעלי נדיפות נמוכה של חומרי רעילים. הגוונים שנבחרו הם לבן וירוק יער.
כל החומרים יחד, משמשים כפלטה של הבית, ומרכיבים את הקומפוזיציה הנהדרת בין החללים השונים. אלמנט חשוב בבית האקולוגי, שלא נראה בתמונות, הוא הגג. עליו מותקנות מערות עם פנלים סולאריים לייצור חשמל, מערכת מים חמים סולארית, ושטח ירוק הכולל צמחי פילדנדרום ולשון החותנת, הידועים כצמחים מטהרי אויר. כל אלו הוקמו כחלק מיוזמת ה-202020, אשר יוזמת שינוי אשר יהפוך כ 20 אחוז משטח העיר לירוק עד שנת 2020.
עם השנים צפיפות האוכלוסין גדלה, זיהום האויר מחמיר, וההתחממות הגלובלית כבר נותנת אותותיה ברחבי העולם. מערכות מים כאלו על הגגות, מאפשרות ויסות של הטמפרטורה בבית, טיהור אויר במרחב החיצוני, ושגשוג של צמחיה ובעלי חיים, כגון ציפורים וחרקים על הגג, במטרה להגדיל בהדרגתיות את המגוון הביולוגי במרחב העירוני. הגישה לגג מתאפשרת דרך חלון סקיילייט מיוחד, עמו האפשרות לבניה ברת קיימא גם על גגות המבנים בעיר. תכנון נכון כחלק בלתי נפרד מעיצוב בר קיימא.
תכנון אקלימי של חזיתות הבית ועיצוב הפנים
הסגנון המוביל בעיצוב הבית הוא בהשפעת הברוטליזם מאמצע המאה העשרים, אשר עשה שימוש בבטון חשוף והביאו אל החזית. השילוב היוצר איזון ועניין במפגש עם טקסטורות הבטון, הוא שימוש בריהוט פנים בקונספט hygge, השאול מנורבגיה ודנמרק ומתייחס לנוחות מחייה. כך שהריהוט הוא בסגנון סקנדינבי, פרקטי ופונקציונלי. אין בבית הזה רהיטים וחפצים מפוארים, או אקסטרווגנטים. או מיותרים.
החלונות הגדולים והדלתות הצרפתיות הגיעו ממבנה ישן בן 50 שנה. בתכנון הבית, החזית של החלל הכפול, פונה לכיוון צפון, מה שהגיוני מבחינת מיקום השמש, כי אוסטרליה זה דאון אנדר, כך שהשמש יוקדת מכיוון צפון. דבר שווה ערך לחזית דרומית בתכנון אקלימי מקומי בארצנו. דרך חזית זו נכנסות קרני השמש הנמוכה בחורף לחלל בית ומחממות אותו. בקיץ השמש גבוהה, ולכן לא נכנסת ישירות לבית כלל, שזה מצוין לטמפרטורה בתוך הבית. פתחים גדולים וחזיתות, זה עניין חשוב מאוד בתכנון אקלימי נכון.
לגבי האוירה והתחושה בבית, הזוג מציין שהאוירה מרגיעה, הבית מואר ומאוורר לאורך היום, ובערב שקט ונעים. הזוג זוקף זאת לזכות כמות האור הטבעי, פתחי האוורור והגג הירוק, יחד עם החומרים הטבעיים, הריהוט הניטרלי והפלטה האחידה, התורמים לתחושה המיוחדת בבית.
אסיים פוסט זה עם ציטוט מדויק ונכון של בעלת הבית, המתכתב עם מה שאני מאמינה בו כמעצבת בתים לאנשים: Our home represents everything about us
בית מעורר השראה ומחשבה.
פורסם לראשונה בבלוג האוסטרלי THE DESIGN FILES
כתבה ANNA FLANDERS אחריה אני עוקבת באינסטגרם, וכך גיליתי את הבית
צילום: DION ROBESON
להרשמה לניוזלטר:
אין תגובות