בשלהי קיץ 2020 פנו אליי שירי ושגיא, זוג נוטף סטייל בעלי ייחוס אישי, מקצועי ומשפחתי מעולם התרבות, עם בקשה לעיצוב דירת תמ"א 38 שרכשו בהרצליה. הפרויקט כלל שיפוצון מקומי, החלפת מטבח, נגרות בהתאמה אישית, כולל צבע, תאורה, ריהוט משלים והלבשה.
את הדירה הזוג רכש מבעלי הבית המקוריים שחיכו לעבור כמה קומות למעלה, אל הפנטהאוס החדש שנוסף בפרויקט תמ"א 38. הדירה הייתה משופצת, אך לא לטעמם של הלקוחות. ברור היה שנדרש שינוי משמעותי, כזה שיתאים לטעמם האישי של שירי ושגיא, שיענה על צרכים פונקציונליים, שיהיה אסתטי ויעמוד בתקציב.
התקציב עמד על 200 אלף, והספיק לנגרות בהתאמה אישית, מטבח, טקסטיל, ריהוט משלים ותאורה. שיפוץ חדרי הרחצה לא היה רלוונטי משתי סיבות, הם היו לאחר שיפוץ ולא היה תקציב מספק לזה, כך שהסתפקנו בסטיילינג על בסיס אקססוריז בלבד לחדרי הרחצה המשופצים. גם פרקט לכל הדירה, שעל פניו יכול היה לשדרג משמעותית, לא נכלל בתקציב.
ממטבח דירת תמ"א 38 למטבח ייחודי ואישי
הריצוף האפור והקר היה נקודת הפתיחה שלנו כשהתחלנו לחשוב על חומרים. די מהר הבנו שמטבח עשוי עץ ליבנה (בירץ') יוסיף חמימות ושיק סקנדינבי מינימליסטי, המאפיין את טעמו של הזוג. אז אם לא פרקט עץ, לפחות מטבח עץ בהתאמה אישית. את המטבח בנה נגר שעובד עם הסטודיו, ע"פ תכניות שהועברו אליו.
בלב שלם, אומר שזה המטבח הכי מורכב שתכננתי. מיקומים לא סטנדרטיים וצורך להקיף עמוד בטון גדול מאוד הפכו את המטבח למקורי ומיוחד במינו. האחסון קיים מכל עבר, בכדי לאפשר למשפחה הצעירה לחיות במרחב נטול עומס ויזואלי.
ההצעה הראשונית לעשות מטבח שסוגר פינה אל העמוד הייתה הפתעה חיובית ששירי ושגיא אישרו די מהר. במקום מטבח שכולו פס, החלטנו לייצר דלפק הפונה עם הגב אל הויטרינה, כזה שמשקיף אל המטבח ומאפשר קשר עין עם מי שמבשל. האחידות של החומר, והעומק הטבעי של העץ, מאפשרים למסה להיות נוכחת באופיה הטבעי בחלל. משהו בהרכב החומרים והצבעים משרה רוגע על כל חלל המגורים.
מעל לכיור בחרנו לשלב יחידת STRING לבנה, קלילה ורעננה בכדי להוסיף אופי למטבח ולשבור את האחידות של הבירץ'. יחידת הסטרינג מאפשרת מיקום של חפצים שונים והחלפתם עם עונות השנה. התלבטנו אם לעשות בשחור, אבל הבנו שלבן קלאסי ונקי לא יכביד על העין וישמור על מראה רענן וקליל.
סלון ופינת אוכל בחלל אחד
חלוקת חלל המגורים נקבעה על ידי צורת המטבח, אותו בחנו בתלת מימד לפני שיצאנו לביצוע. הגיוני היה למקם את פינת האוכל בסמוך למטבח, אשר הכניסה הרחבה אליו מאפשר לפתוח את השולחן כשמארחים חברים או משפחה לארוחה טובה. פינת האוכל קלילה, בשונה מהשולחן המאסיבי שהיה לבעלי הבית הקודמים. הרעיון של אווריריות היה חשוב מאוד ביצירת חלל מינימליסטי וקליל, כזה שאור טבעי עוטף אותו ועובר דרכו.
בסלון ניצבת ספה של טולמנ'ס שבעלת הדירה קיבלה ליום הולדתה ה-40, למרגלותיה שטיח וינטג' שרכשנו אצל הסוחר האהוב עליי בפשפשים. שתי כורסאות סבתא עברו ריפוד מחדש עם בד קטיפה עדינה בגוון אבן. מה שהופך את הסלון למכובד ונעים במיוחד, הוא וילון הקטיפה המשופשפת שיצרה עבורנו שני בר יואב מחנות רוזבד ברעננה, הוילון נבחר במטרה לסנן שמש מערבית ישירה של ימות הקיץ החמים.
ניתן לראות שהוילון מאפשר לאור טבעי להכנס, אך חוסם שמש ישירה. מבחינה תכנונית זה נכון, כי אם רוצים להחשיך יש תריס חשמלי, אך וילון סגור שמאפשר לאור טבעי אור לחדור אל החלל, משרה רוגע ושלווה ואין תחליף לטקסטיל טוב. מסילה שחורה המבצבצת מהכותרת, מהווה קו סיומת חשוב ומשמעותי לוילון רחב הידיים.
חדר עבודה ללא חלון חיצוני
עיצוב חדר העבודה עסק בעיקר בהרחבת הפתח הקיים בקיר הפנימי, לכזה שיהיה אסתטי ויכניס מספיק אור טבעי לחדר העבודה. במקור החדר היה עם קיר חוץ, אך הרחבת הבית במסגרת עיצוב תמ"א 38, שלרוב מלא באילוצים (וקומבינות לעתים), גרם לכך שהחדר פנימי לחלוטין ללא חלון הפונה אל החוץ.
את החלון הקיים הצמוד לתקרה, הנמכנו עד לגובה 40 סמ' מרצפה, ובחרנו בפרט מסגרות בלגי, עשוי ברזל אמיתי בגוון אפור גרפיט עם זכוכית רשת למראה בועט אותנטי – לוקאלי, מבלי ליפול אל מחוזות הקיטצ'. למרות התקציב המוגבל, שלא שחררנו מלבדוק לכל אורך הפרויקט, החלון זכה לנתח לא קטן, בעיקר בשל חלקו החשוב בחלל המגורים, בסמוך לפינת האוכל.
תכנון והלבשה ליחידת ההורים
מגמת אתגרי עיצוב דירת תמ"א 38, ממשיכה עם חדר רחצה נטול חלון ביחידת ההורים, אותו שדרגנו באופן נקודתי על ידי טיפול במקלחון והחלפת ארון רחצה ואקססוריז. חדר השינה לא זכה לפרקט כמקובל כיום, התקציב הוקדש למיטה איכותית מעץ אלון של תומיק, עם מצעים איכותיים, וילון לבן וצבע קיר עדין, שהפכו את החדר לכזה שנעים לשהות בו.
בזכות חדר הארונות המוביל אל חדר הרחצה, החלל נותר מינימליסטי ומסודר. ארון איקאה גדול שהשאירו הדיירים הקודמים, זכה לחזיתות לבנות סטנדרטיות, אותן שילבנו עם ידיות מינימליסטיות, לא של איקאה. ממול מיקמנו ארון בעומק 40 סמ', ולצידו ספסל במבוק עם מתלה מעליו, המיועד לבגדים שנלבשו אך טרם יועדו לכביסה.
ביום הצילום שערכנו בדירה, שירי שיתפה אותנו שהיא מרגישה בחופשה בבית שלה, שהיא אוהבת כל פינה ומרגישה שהחלל כה נעים ואסתטי, שאין לה צורך לנפוש במקומות אירוח מעוצבים. מבחינתי, זו מחמאה אמיתית! בית שנעים להיות בו לא דוחק בנו לצאת לחופשות רבות, בכך מתאפשר לנו להתנסות ולבחור במינימליזם ופשטות מרצון.
חדר הארונות לפני, עורר חששות אצל הלקוחה חדר השינה רגע לפני הלבשה
הלבשת חדר שינה ממ"ד למתבגרת
יש מקומות שצריך לדעת לשחרר ולתמוך מהצד, גם כמעצבת פנים. לולו (שם חיבה), ידעה בדיוק מה היא רוצה, ולא היה צורך שאלווה אותה ואת הוריה ברכישות וסטיילינג של החדר. כן סיכמנו על שולחן במבוק הורס של איקאה, שיש לי גם בפינת העבודה שלי, וכן ערכתי את הסידור של החדר בתכנית, בכדי שנבין את הלייאאוט הנכון ביותר.
לגבי המיטה, יהיה טוב אם איקאה תתחיל לייצר מיטות ברוחב 120 (מיטה וחצי). לולו מצאה מיטה מעץ אורן שמצאה חן בעיניה, במחיר מדהים אך ברוחב של מיטה זוגית. הבחירה במיטה וחצי הרגישה נכונה (בכל זאת ממ"ד של דירת תמ"א 38) אז סיכמנו עם הנגר של הפרויקט על בניית מיטה דומה.
עיצוב חדר שינה עם עמוד במרכזו
חדר השינה של הבן היה אתגר שפתרנו די בקלות. הזרימה של הלקוחות עם הרעיון לחבוק את העמוד עם מיטת במה עשויה בירץ', הייתה קלילה ובוטחת. כך נוצר חדר שמרגיש הרמוני ונעים, הרבה יותר מבעבר. אמנם אין אפשרות לורסטיליות במבנה החדר, אך מיטת במה מקנה מראה מעוצב די בקלות, אותו השלמנו עם שולחן וארון של איקאה (לא מילה גסה).
ספריה ירוקה של טולמנ'ס, שהייתה בדירתם הקודמת של הלקוחות, זורקת צבע וקובעת את הטון בחדר השינה. מצעים באפור ירוק משלימים את המראה, יחד עם חלון שחור וגוף תאורה לקריאה בצבע שחור. מתחת למיטה ישנו חלל לאחסון כללי, מקום למזוודות (משהו שלרוב לא חושבים עליו בעיצוב בית), שמיכות חורף ועוד.
מסדרון מולטיפונקציונלי
במסדרון הארוך של הבית, שילבנו ארון כניסה מינימליסטי משולב ספסל. החלק הלבן הגבוה הנטמע עם הסביבה, כולל בתוכו את ארון החשמל והתקשורת ומשמש לאחסון תיקים ומעילים. הספסל, עליו ניתן לשבת בנוחות, קיבל אופי עם פלטה מחוררת ומקלות עץ איתם ניתן לשחק, ומתחתיו מגירה לאחסון נעליים. רהיט שהוא בגדר חלום.
בהמשך המסדרון, ממוקם ארון שירות ובתוכו מכונת הכביסה והמייבש. בהתחלה עוד חשבנו על צבע עז או דלת מתכת מחוררת, אך עם הזמן גמלה בליבנו ההחלטה שעדיף להשקיט ולהצניע, לכן בחרנו בגוון זהה לקירות הבית. מכונת הכביסה והמייבש נגישים, ולצדם מדפים לחומרי כביסה, נייר טואלט ותא לדייסון.
לעצב בית לאנשים עם טעם מובהק
שירי ושגיא יודעים מה הם אוהבים. את מלאכת ההלבשה, הכוללת אכלוס הספרייה בספרים, תליית תמונות ומיקום אביזרים ברחבי הבית, השארתי להם לעשות בעצמם. בבטחון מלא ידעתי שעדיף להם לסדר יחד את הפרטים הקטנים והאישיים במרחב, מבלי שאתערב כלל.
הלבשת הבית לאחר אכלוס, לרוב דורשת המון סבלנות ותשומת לב לפרטים קטנים ולמה שהלב מבקש. אם אפשר לעשות זאת באופן איטי ובמודעות קשובה, זה נהדר. כך, צעד אחר צעד, הבית יתעצב לכזה המשקף את בעליו באופן מיטבי. אין פתרונות אינסטנט ואין כזה דבר לסיים לעצב ביום בו עוברים לגור. בית אמור להיות ורסטילי ולהשתנות עם הזמן.
שמחתי מאוד על ההזדמנות לעצב דירה כה יפה לאנשים יפים!
10 תגובות
ימה
4 בינואר 2024 ב 19:20מקסים! חשיבה על הפרטים הקטנים בלי להעמיס בויזואליות וברהיטים זו גאונות.
שאפו גדול
תמר
1 ביולי 2022 ב 17:02אוהבת את העיצוב הנקי שלך. מאד נעים בעין והשילוב עם הצמחים מייצר תחושה של המשכיות החיים. שאפו
סמדר
25 ביוני 2022 ב 14:58מהמם!! ממש אוהבת את הסגנון שלך ואת ההסברים על הבחירות…
Miss Garot
26 ביוני 2022 ב 09:15תודה רבה! עם הזמן אני מבינה שההסברים הנלווים לתמונות מש מסייעים בהבנה של תהליך עיצוב הבית. תודה שהגבת :)
בתיה שטרן
9 ביוני 2022 ב 23:46נ ה ד ר … כל הכבוד!!!!!
יוחנן
30 במאי 2022 ב 20:16היי במקרה ראיתי את הכתבה הזו ורוצה להגיד לך שהעיצוב מושלם .רואים שחשבת על כל פרט במטבח ,להתמודד עם מטבח קטן ולנצל את המטרז'עד הסוף פשוט שאפו ענק.
Miss Garot
2 ביוני 2022 ב 14:09תודה רבה! זה בהחלט אחד המטבחים החכמים ומנוצלים שעיצבתי :)
שילת
1 ביולי 2022 ב 12:23מרשים ביותר ממש נעים לעין.
תמי רוט
25 במרץ 2022 ב 11:47הי לירון. אוהבת את העיצובים שלך שמותאמים לשמירת הסביבה. גם מינימליזם שהוא הכי חשוב כמדד לסדר ונקיון. בית מגובב דברים לא יכול להיות נקי לדעתי. יישר כוח
איילה
24 במרץ 2022 ב 21:34מקסים. אהבתי את הפתרונות שנתת. ושילובי הצבעים .
שאפו
ובשעה טובה